top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Zigante Vero – jedan je pravi!


obitelj Zigante
obitelj Zigante

Zbog čestog brkanja sa drugom vinarijom istog imena – Zigante – kostanjička obitelj na čelu sa vlasnikom OPG-a Denisom Ziganteom, odlučila se za rebranding, koji je obuhvatio i redizajn etiketa, a uz koji, nadamo se, slijedi i snažnija tržišna afirmacija ove izvrsne, no nedovoljno poznate istarske vinarije.


U zagrebačkom diWine Clubu jučer je održana prezentacija vinarije Zigante Vero, s naglaskom na zlatom ovjenčani Decanterov Teran (2021). Na prezentaciji su osobno sudjelovali članovi obitelji – otac Duilio sa suprugom Mirjanom, te kći Valentina, koja uz brata Denisa čini petu generaciju vinara u obitelji.


Put do Decanterovog zlata nije bio nimalo lak. Nekoliko godina za redom slali smo uzorke, no uvijek smo dobivali srebro. Iako je i to veliki uspjeh, ove godine smo se zapravo dvoumili da li uopće slati uzorke ili ne. Srećom, nismo odustali i naš je Teran ovjenčan zlatom sa punih 95 bodova.“ – priča nam Valentina.


Nasadi terana stari su čak 150 godina, a kvaliteta vina podiže se redukcijom prinosa i velikom brigom o vinogradu. Riječ je o iznimno pitkom i elegantnom vinu školovanom u velikom hrastu, ugodnih tanina i relativno niskih alkohola kod kojeg je primjetna iznimna sortnost. „Sjećam se vremena kada je malvazija uvelike miješana sa sauvignonom, pa i trenda koji je trajao sve donedavno, da su malvaziji dodavani sauvignonski kvasci. Mi to nikada nismo radili i nama je poštovanje prema sorti uvijek bilo na prvom mjestu“ – objasnio je Duilio, prisjećajući se svojih vinogradarskih početaka.


malvazije Zigante
malvazije Zigante

Vinogradi vinarije Zigante Vero prostiru se na ukupno 25ha površine, u malom istarskom mjestu Kostanjica, blizu grada Grožnjana i doline rijeke Mirne. Glavninu proizvodnje čini malvazija, koja dolazi u mladoj i (izvrsnoj!) odležanoj varijanti. U sortimentu je još moguće pronaći chardonnay, sauvignon, teran, muškat bijeli te rijetku i zahtjevnu - muškat ružu. Valentina i Denis odlučni su nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje vina, pa je u planu i širenje nasada, kao i djelomična izmjena sortimenta pri čemu će još veći naglasak biti stavljen na autohtone istarske sorte, malvaziju i teran.


Na prezentaciji su kušani pjenušac Chloe (chardonnay, charmat metoda, 2022), Malvazija u mladoj (2013) i odležanoj varijanti – Malvazija Vero (2020), sauvignon Sv.Pelaj (2023), Rose (2023), Teran (2021) te Muškat bijeli (2023). Vina su sljubljena sa prigodnim malim zalogajima koje je pripremila vlasnica diWine Cluba Irena Lučić.


To je ujedno bila i prilika za upoznavanje sa novim etiketama, čiji je redizajn trajao nekoliko godina. „Željeli smo da naše etikete pričaju o našoj vinariji, o trudu koji svakodnevno ulažemo da bi do naših kupaca došao kvalitetan proizvod. Etikete su crno bijele i vrlo jednostavne, ali svaka fotografija prikazuje pojedini bitan detalj iz vinograda, podruma ili pak nekoga od članova obitelji. Sve etikete zajedno stvaraju mozaik naše vinske priče.“ – objasnila je Valentina Zigante.


atmosfera na prezentaciji vina Zigante
atmosfera na prezentaciji vina Zigante

Uz vinariju Zigante Vero veže se još jedna zanimljiva priča. Osim što su oni sami umjetnici u stvaranju vina, odlučili su se povezati i sa umjetnicima – koji slikaju. Tome je presudila blizina Grožnjana, grada umjetnika, koji često posjećuju likovne kolonije. Pa su ih tako Ziganteovi odlučili pozvati u svoj podrum, gdje su oslikali bačve, a ta tradicija sada traje već nekoliko godina. Umjetnost u bačvi i na bačvi!


Posao vinara je težak, ali, zapravo, ništa nije teško kada radiš ono što voliš.“ – mudro zaključuje Mira Zigante, te nadodaje kako joj najveću radost pričinjava to što su djeca odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju vinarstva.


Ovoga ljeta pobrinite se da vas put nanese u bajnu Istru, do Kostanjice. Možda i vi otkrijete umjetnika u sebi, a ako i ne – barem ćete kušati fina vina :) Opcija je i da ih naručite u web shopu vinarije Zigante Vero i uvjerite se vlastitim nepcem u ovu predivnu priču.


Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Comentarios


bottom of page