top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Žene redovito voze automobile, zašto ne bi i špiljski vlakić?



Postojnska jama je najveća turistička jama u Europi, poznata posebno po svojim velikim dvoranama, prekrasnim špiljskim formacijama, čudesnoj podzemnoj rijeci, bebama zmajeva – Proteus anguinus – i nedvojbeno po jedinstvenom crveno-žutom špiljskom vlakiću koji posjetitelje vodi u dubine. ovog prirodnog čuda.


U 200 godina dugoj povijesti turista koji su posjećivali najveću slovensku atrakciju, špiljski vlakić vozili su samo muškarci. Sve do ove godine kad za volan vlakića sjeda žena - Anja Škarabot Heric koja je ujedno i prva žena s dozvolom za vozača špiljskog vlakića na svijetu.


"Priča je vrlo jednostavna" - kaže veselo Anja - "Oduvijek me zanimao turizam, rad s ljudima ali i kreativnost i dinamika na poslu. Privukao me oglas kojim se tražio novi vozač vlakića i ja sam se prijavila. Znam da je isprva bilo čudno vidjeti da vlak želi voziti žena, ali svladala sam svu materiju,  dobila dozvolu i evo mogu reći radim vrlo zanimljiv i dinamičan posao" - kaže ova energična 31.godišnjakinja koja je već dugo dio tima ove destinacije.


Radi kao turistički vodič kroz Postojnsku jamu i Predjamski grad, magistrirala je etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a turizmu je u potpunosti posvećena. Budući da joj je suprug zaposlen u talijanskim željeznicama Treni Italia on ju je i najviše poticao da položi ispit za strojovođu jama.



I tako je Anja u svoj poslovni portfolio dodala još jedno umijeće. Kad kao vodič tumači priču o Postojnskoj jami posjetitelji je pažljivo slušaju, ali kad sjedne u vlakić i označi početak vožnje, oduševljenje ne prestaje. Gotovo da nema posjetitelja koji se ne fotografira s Anjom. To je čini se prva atrakcija na ulasku u Postojnsku jamu. Slijedi još puno toga - divne prostorije kroz koje se prolazi i koje su mahom obasjane svjetlom, dio koji se prolazi pješice promatrajući život jedinstvene čovječe ribice i njezinih beba.


Jesen u Postojnskoj jami je jako zanimljiva a u istraživanju njezine prirodne ljepote sudjeluju sve generacije. Oni koji vole Božićnu čaroliju znaju da je već 34 godine Postojnska jama kulisa za jedinstvene Žive jaslice. Pripreme za ovaj Božićni spektakl su u tijeku i ove godine će se Božićna priča odvijati duž pet kilometara duge turističke rute a u spektaklu će sudjelovati čak 100 izvođača među kojima su i tri vokalne zvijezde Ivan Defabiani iz Italije, Sumika Kanazawa iz dalekog Japana i Anea Mercedes Anžlovar iz Slovenije. Upravo traje šivanje bogatih kostima, kreiraju se maske i frizure, u tijeku su audicije za izvođače, stručnjaci planiraju rasvjetu, zvučne efekte, iznenađenja za goste i tisuće drugih sitnica koje moraju biti savršene za ovako veličanstven spektakl.  


„Žive jaslice u Postojnskoj jami smatraju se jednim od najvećih podzemnih događaja u svijetu. Zbog iznimnih dimenzija, naši posjetitelji spektakl gledaju dijelom vozeći se legendarnim vlakom, a dijelom pješice. Čak bi se moglo reći da imamo najdužu podzemnu pozornicu!", kaže predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame Marjan Batagelj, koji događaj od 25. do 30. prosinca doživljava vrlo emotivno.


„Ovakvu izuzetnu scenografiju podzemnih dvorana nećete doživjeti nigdje drugdje. Zbog toga se ovaj događaj smatra jedinstvenim na svjetskoj razini'' zaključuje i napominje kako je pretprodaja  ulaznica za Žive jaslice u Postojnskoj jami počela, a popust od 30% se može iskoristiti do 5. studenog. Broj ulaznica je ograničen pa zbog velikog interesa dobro je izvršiti online kupnju.


Foto: Iztok Medja 

コメント


bottom of page