top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Vina Iuris i WOWice - ljubav na prvi gutljaj

Updated: Jun 11


WOWice, Mario Jurašić i Željko Milas
WOWice, Mario Jurašić i Željko Milas

Članice i simpatizerke udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) u organizaciji autorice ovoga teksta posjetile su novootvorenu Vinariju Iuris u zagrebačkom Hrašću, svega 20-ak minuta udaljenu od središta glavnoga grada Lijepe naše. Srdačni domaćini, diplomirani ekonomist Mario Jurašić zadužen za prodaju, marketing i financije vinarije te prehrambeni tehnolog Željko Milas, desna ruka enologu vinarije Domagoju Klasičeku, dočekali su nas s rashlađenim pjenušcem Saltwater Crystal Pink sljubljenim uz jagode i listićima mente koji još nije na tržištu.


Vino raduje srce čovjeka, a kada se tome dodaju slasni zalogaji, savršeno društvo članica i simpatizerki udruge WOW, te domaćina iz Vinarije Iuris, dan postaje stvoren za stvaranje predivnih uspomena i maksimalan užitak u kušanju Iurisovih vinskih dragulja u čaši ovjenčanih brojnim nagradama i priznanjima.


pjenušac Saltwater Crystal Pink i jagode
pjenušac Saltwater Crystal Pink i jagode

Naime, pjenušci - Saltwater Crystal Pink (pinot noir 100 %) i Saltwater Crystal Extra Brut (80 % chardonnay i 20 % pinot noir) proizvode se klasičnom metodom vrenja u boci, odležavajući minimalno 12 mjeseci na kvascima. To su prvi pjenušci koje je ova vinarija napravila jer do sada nije imala uvjete. U suradnji s konzultantskom tvrtkom prate kvalitetu pjenušaca, a 5000 boca s mjehurićima koji uljepšavaju svaki trenutak bit će pušteno na tržište u blagdansko vrijeme krajem ove godine. Vrlo prigodno, zar ne?!


Saltwater Crystal Pink
Saltwater Crystal Pink

Dok smo premijerno uživale u svježim voćnim aromama pjenušca, pozorno smo slušale Marijevu priču o povijesti Vinarije Iuris koja je prepoznatljiva po dobrom odnosu cijene i kvalitete. Godine 1977. umirovljeni dekan osječkoga Pravnog  fakulteta, prof. dr. sc. Damir Klasiček sa svojom obitelji nastavio je tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je sadnjom prvih vinograda u Erdutskom vinogorju na čuvenim i najboljim položajima Busija, Lipovača i Kraljevo Brdo, započela poznata osječka obitelj Piller davne 1910. godine. Plod rada obitelji Klasiček okrunjen je pokretanjem Vinarije Iuris, nakon mirne reintegracije Podunavlja, sadnjom i revitalizacijom 55 ha vinograda na području Kraljevog Brda, uz rijeku Dunav pored Erduta, uglavnom crnih sorti merlota, cabernet sauvignona i pinota crnog, te bijelih sorti graševine i sauvignona blanc. Budući da je Damir Klasiček profesor međunarodnog prava, vinarija je nazvana prema riječi „pravo“ – Iuris.


Sin umirovljenoga profesora i glavni kreator Iuris vina Domagoj Klasiček, dugi se niz godina školovao i specijalizirao u Bordeauxu i Sjedinjenim Američkim Državama, a za merlot 2006. dobio je šampionsku nagradu za najbolje crno suho vino Hrvatske. Stoga ne iznenađuje kako je iskustvo i poznavanje tradicionalnog francuskog vinarstva implementirano u stil i karakter svih Iuris vina.


Godine 2013. osniva se nova tvrtka Vinarija Iuris koja nastavlja samostalno proizvoditi vina „Iuris“ otkupljujući grožđe od kooperanata s područja Podunavlja, Baranje, kontinentalne Hrvatske, Istre i Dalmacije, ali najviše od obitelji Klasiček. Tvrtku su osnovali Tin Hudolin, Mario Jurašić i Domagoj Klasiček kao konzultant u proizvodnji vina. Sjedište je preseljeno u Osijek i posao je podijeljen na način da se o proizvodnji brine Domagoj, dizajnu i vizualnom identitetu Tin, a o prodaji, marketingu i financijama Mario.


Odluku o izgradnji nove vinarije na području Zagreba gdje je postojeće distributivno mjesto, ova tri mušketira donijela su 2019. godine. Vinariju koja se može podičiti s brojnim nagradama i priznanjima preselili su na novu lokaciju, ovu sadašnju, 1. lipnja 2023. godine.


degustacijski prostor Vinarije Iuris
degustacijski prostor Vinarije Iuris

Prostor nove Vinarije Iuris objedinjuje punionicu vina, skladište, vinski podrum, vinoteku - tvornički dućan „Tempera“ i degustacijski prostor „Tempera“ koji je još u postupku opremanja, ali je otvoren specijalno za članice i simpatizerke udruge WOW.  Vinarija ima tri etaže od 300 metara kvadratnih i podrum ukopan 7 metra ispod zemlje u kojem se uz inox tankove nalaze i Auric drvene bačve iz Našica. Na središnjoj poziciji mjesto je zauzela inovativna bačva za proizvodnju vina - Auric Infinity bačva.


Auric Infinity bačva
Auric Infinity bačva

„Ovo je novi princip održive proizvodnje vina novom tehnologijom. Vina koja ćemo stvarati bit će proizvedena od berbe 2024. u idealnim uvjetima bez oksidacije, hlapljenja te dodavanja sumpora. Vina Iuris „Natural“ bit će proizvedena isključivo u suradnji naših vrhunskih tehnologa, zdravog grožđa i prirodnih kvasaca, a prva vina očekujemo na tržištu već za Božić 2024.“, istaknuo je Jurašić, najavivši službeno otvorenje Vinarije Iuris u prvoj polovini rujna. Tom prigodom pozvao je na otvorenje WOWice, te sve ljubitelje Iuris vina, kao i one koji će to tek postati.


WOWice i Mario Jurašić
WOWice i Mario Jurašić

Graševina Iuris
Graševina Iuris

U degustacijskom prostoru „Tempera“ koji je u postupku uređenja visoki stolovi izrađeni su od dužica od kojih se izrađuju drvene bačve, a Mario i Željko su otvarajući butelje kvalitetnih svježih bijelih vina nastavili priču o pojedinom vinu i živopisnim etiketama. Kušanje se nastavilo u podrumu s odležanim bijelim vinima, a zatim ponovno u degustacijskom prostoru s crnim vinima. Sve je bilo sljubljeno s ukusnim slanim zalogajima i domaćom paštetom od tune, Marijevih ruku djelo, koja je izazvala oduševljenje WOWica. (Psttt…iako recept nismo dobile, ostaje nam nada da ćemo ju ponovno kušati prilikom novog posjeta vinariji).


Mario Jurašić i Željko Milas
Mario Jurašić i Željko Milas

Više detalja o izvrsnim vinima koja smo kušale, a dio su asortimana ove vinarije koja godišnje proizvede 250 000 boca, slijedi u nastavku.


kušana vina Iuris
kušana vina Iuris

Graševina 2023. lagano je i osvježavajuće vino proizvedeno od biranih zrelih grozdova iz vinograda s pogledom na Dunav. Tradicionalnom vinifikacijom stvoren je jedinstven i prepoznatljiv karakter ovoga vina. Slamnato žute boje, bistro vino, svježih voćnih mirisa jabuke i citrusa.


Sauvignon Blanc Saltwater 2023. vino je slamnato žute boje zlatnog odsjaja i iznimne bistrine. Prepoznatljivo je po aromi bazge i herbalnom karakteru. Naziv dolazi od podzemnog jezera koje se nalazi ispod Erduta, a koje je nazvano „slana voda“. Karakteristike vina iz linije Saltwater su naglašena mineralnost i bogatstvo aroma.


Pinot Grigio 2023. je suho bijelo vino dobiveno od istoimene sorte grožđa ubrane na lokalitetima Podunavlja, Iloka i Požege. Berba se odvijala u dva navrata, prva berba, ranija, osigurala je svježe i elegantne kiseline, a druga, kasnija berba, pridonijela je zaokruženosti i eleganciji vina.


Vrhunsko suho bijelo vino Chardonnay Barrique 2022. blijede je slamnato žute boje, s aromom zrele breskve i kruške i arome prepečenca uz blagu maslačnost.


Tempera Fume Blanc 2022. vrhunsko je suho bijelo vino od sorte sauvignon blanc i odlikuje se svijetlo žutom bojom i kristalnom bistrinom. Njegova jedinstvenost proizlazi iz sazrijevanja u novim 500 l hrastovim bačvama i odležavanja na finom talogu.


Također, kušale smo i Sauvignon Blanc iz hrastove bačve u podrumu, vino koje će ukupno odležavati oko 12 mjeseci i osnova je vina Tempera Fume Blanc koje će se puniti u boce prije Božića ove godine.


Pinot Noir 2021. vino je koje odležava 8 mjeseci u bačvama od slavonskog hrasta, bogate arome tamnog voća: kupine, trešnje, maline i crnog ribizla, dobiveno djelomičnom ugljičnom maceracijom, protkano tercijarnim aromama slatkog korjena uz prepoznatljivi zemljani "štih" u podlozi.


Suho crno vino Cabernet Sauvignon Saltwater 2021. rubinske je crvene, intenzivne boje i voćno – mineralne strukture.


Merlot Reserva 2022. vino je divne rubin crvene boje. Merlot je maceriran 800 sati i dozrijevan u hrastovim bačvicama 12 mjeseci koristeći tradicionalnu bordošku vinifikaciju.


Tempera premium cuvée 2017. je kupaža cabernet sauvignona 20 %, merlota 20 %, vranca 20 % i plavca malog 40 %; zemljopisnog porijekla: Dalmacija, Ravni kotari i otok Brač. Tradicionalna metoda maceracije u hrastovim bačvama od 500 l. Odležavanje u bačvama od 225 l i 500 l od hrvatskog hrasta tijekom dvanaest mjeseci.


Kvalitetno poluslatko rosé vino Pink Moscato (merlot i žuti muškat) izvrstan uz listiće mente, svijetlije je ružičaste boje, naglašenih muškatnih aroma, te aroma marelice, breskve i maline.


Priču s vinima Iuris zaokružile smo kvalitetnim poluslatkim bijelim vinom Sweet Muscat (bijeli muškat); vinifikacija u inox tankovima. Vino je izraženih muškatnih aroma, intenzivnog mirisa i okusa zrelog grožđa, prezrelih dinja i vinogradarske breskve.


Pinot Grigio Iuris
Pinot Grigio Iuris

Posjet Vinariji Iuris donio nam je pregršt radosti u otkrivanju noviteta vinarije, kao i premijera rezerviranih za nas, te smo se osjećale privilegiranima biti tu na ovom mjestu i doznati novosti i zanimljivosti iz prve ruke.


autorica teksta i Mario Jurašić
autorica teksta i Mario Jurašić

Dok smo uživale u okusima i mirisima impresivnih vina Iuris, vrijeme druženja pomalo se bližilo kraju. I kao sve lijepo što brzo prođe, tako je i ovo poslijepodne proletjelo za tren.


Pred Vinarijom Iuris i novim objektom u Hrašću stoji svjetla budućnost, uz velike planove partnera vinarije, odličnu lokaciju i izvrsna vina. Ne sumnjam da će se o njihovim novitetima još čuti i pisati.


Hvala dragi domaćini Mario i Željko na zanimljivoj prezentaciji, te hvala Vinariji Iuris što je udruzi Women on Wine omogućila edukativan i zanimljiv posjet s kojega smo se vratile prepune pozitivnih dojmova i sigurno ćemo opet rado doći.


Tekst napisala: Sandra Brambilla

Fotografije: Sandra Brambilla te članice i simpatizerke udruge WOW

 

 

 

Comments


bottom of page