top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Trebate ideju za vikend? Posjetite Graz i oduševite se ljepotama štajerske prijestolnice



Graz glavni grad Štajerske i drugi najveći grad Republike Austrije nije samo poznato odredište za “shopping”, već je puno više od toga. 

 

Čari ovoga šarolikog grada koji je zauzeo visoko mjesto na listi najpoželjnijih destinacija mnogobrojnih turista iz cijeloga svijeta osvojit će vas na prvu.

 

Bogat poviješću i kulturnom baštinom, s impresivnom arhitekturom, brojnim mjestima za ljubitelje umjetnosti i kulturnih znamenitosti, poznat po kulinarskim delicijama i živahnoj atmosferi, kao i bogatom ponudom za aktivan odmor i uživanje u prirodnim ljepotama ovoga kraja, Graz je prava poslastica za sve željne novih iskustava i užitaka.

 

Jeste li znali da je 1999. godine ovaj biser Štajerske proglašen UNESCO-ovom kulturnom baštinom zahvaljujući najočuvanijem gradskom središtu srednje Europe i da vas samo nekoliko minuta iz grada dijeli do podnožja planinskog lanca Plabutsch čiji je glavni i najviši vrh Fürstenstand na 754 m nadmorske visine?! To je idealno mjesto za sve zainteresirane željne uživanja u aktivnom turizmu. 



Tako se mala ali vesela skupina zagrebačkih medija otisnula na put prema Grazu, udaljenom svega 180 km od hrvatske metropole, u organizaciji vrijedne i svestrane Sandre Piro, direktorice tvrtke “Saturn organizacija i promocija d.o.o. za usluge”, a na poziv Turističke zajednica Grada Graza.




Nakon srdačnog dočeka voditeljice marketinga i promidžbe iz TZ Grada Graza Susanne Höller i bogatoga doručka u Hotelu Gollner u centru Graza koji nam je pružio ugodan smještaj i komforan boravak kako bi bili spremni za nove pothvate i istraživanje grada i okolice, krenuli smo s osvajanjem prvoga odredišta našega putovanja.

 

Uvijek mi je nedostajalo vremena koje bih provodila u prirodi i zelenilu pa mi se ideja da istražimo planinski lanac Plabutsch tj. njegov najviši vrh Fürstenstand (Kneževsko imanje) koji je na 754 m nadmorske visine, učinila primamljivom i nadasve poduzetnom.

 



Bio je pravi podvig popeti se kroz strmu šumsku stazu dok nam je kiša milovala lica, kišobrane i jakne na sam vrh, a nagrada je bila spektakularan pogled na Graz, okolicu i cijelu zapadnu, južnu i istočnu Štajersku sve do Slovenije s vidikovca koji je obnovljen ove godine. Jednom riječju veličanstveno! Svakako vrijedno za posjetiti ako budete u prilici, nećete požaliti, a divna priroda i šetnja će vas relaksirati.



Dok smo se penjali Susanne nam je ispričala i priču o nadvojvodi Johannu koji se 1830. godine popeo na vrh zajedno sa svojim bratom carem Franjom, njegovom suprugom Karolinom, Mariom Luisom, kasnije vojvotkinjom od Parme i vojvodom od Reichstadta. U znak sjećanja na carski uspon na planinu podignut je spomen kamen s natpisom “Ovdje smo boravili...pred prekrasnom prirodom”.



Devet godina kasnije sagrađena je drvena upravljačnica, a potom i jednostavna kamena zgrada. Već 1852. godine umjesto drvene osmatračnice izgrađena je kamena osmatračnica u obliku spirale. No, suho spojeno kamenje zgrade s vremenom je propadalo, pa je Štajerski planinarski savez već 1888. godine izgradio novi vidikovac od kamena i željeza. Današnju kontrolnu sobu sagradio je na starim temeljima Alpinistički klub Graz 1936. godine, a svečano je otvorio 1937. godine. Uz ovo “Kneževsko imanje” sagrađena je jednostavna drvena zgrada koja je služila kao restoran za planinare i posjetitelje. Tijekom Drugog svjetskog rata vidikovac je nazvan “Toranj Adolfa Hitlera”, a od 1943. godine služio je i kao protuzračni položaj. Danas se do vrha možete dovesti automobilom uskom cestom ili pješačiti planinarskim stazama.




U sklopu obnove, kneževskom je posjedu dograđen i natkriveni vidikovac kako biste i po kišnom vremenu mogli uživati ​​u pogledu na Graz. Renovirani vanjski prostor i predivno uređen restoran “Fürstenstand” s impresivnim pogledom na Graz, u vlasništvu iskusnih ugostitelja Sebastiana Troppera i Floriana Vorrabera, oduševio je naša nepca preukusnim delicijama pripremljenim od autohtonih i lokalnih namirnica. Čisto savršenstvo! Nakon penjana oko sat i 30 minuta strmom stazom dugom oko 4,5 km, svježa štajerska kuhinja pripremljena od najboljih proizvoda, domaćih kolača i ukusnih sladoleda okrijepila bi svakog znatiželjnika koji posjeti ovo popularno austrijsko izletište, pa je tako i nas.






 

Nastavak ovog divnog dana bio je u avio restoranu i baru. U avionima Boing 727-200 i IL- 62M smještenima na samom vrhu Novapark hotela, na visini od 22 m, uživali smo u ugodnom ambijentu i pogledu na grad. Duhoviti konobar popravio je naše raspoloženje u trenu. Vrijedno posjeta jer možete izbliza pogledati pilotsku kabinu, sjesti na stolicu pilota i zamisliti kako bi bilo vinuti se u visine, ambijent je odličan, a možete pogledati i film o postavljanju aviona na zgradu.



Šećer na kraju divnog dana okupanog kišom koja nam je dala pogled na grad i okolicu iz drukčije perspektive, bio je u restoranu Mohrenwirt. Oduševljeni eno i gastro ponudom lokalnog restorana uz priču i smijeh završili smo druženje prvog dana ovoga press puta.







I kako kaže dobra stara poslovica “da nakon kiše dolazi sunce” obistinilo se i na našem putu u Austriju jer je nakon prvog dana u Grazu okupanog kišom, osvanuo predivan sunčani dan kojega smo iskoristili za posjet dvorcu Eggenberg (Schloss Eggenberg), pravom arhitektonskom čudu.


Dvorac Eggenberg, Foto:Universalmuseum Joanneum / Jare
Dvorac Eggenberg, Foto: Universalmuseum Joanneum / Jare

Planetarna dvorana  Fotografija: Universalmuseum Joanneum/JJ Kucek
Planetarna dvorana Fotografija: Universalmuseum Joanneum/JJ Kucek

Kazališna soba  Foto: Universalmuseum Joanneum/Peter Gradischnigg
Kazališna soba Foto: Universalmuseum Joanneum/Peter Gradischnigg

Porculanski kabinet, dvorac Eggenberg  Fotografija: Universalmuseum Joanneum
Porculanski kabinet, dvorac Eggenberg Fotografija: Universalmuseum Joanneum

Ovaj veličanstveni dvorac izgrađen je početkom 17. stoljeća kao rezidencija jedne od najmoćnijih austrijskih obitelji, one carskog namjesnika Hansa Ulricha von Eggenberga (1568.–1634.), a okružen je divnim parkom. Nakon što je zelenilo odmorilo moje oči, ostala sam oduševljena s unutrašnjošću dvorca i raskošnim uređenjem soba. Nije ni čudo da sam ostala impresionirana ovim kulturnim blagom koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine. Vrijedno razgleda, a nalazi se nekoliko minuta vožnje od centra Graza. Do dvorca možete doći pješice, osobnim automobilom i tramvajem. Stoga vas pozivam da krenete sa mnom u razgled ove povijesne ljepote.

 

Arhitekt Giovanni Pietro de Pomis je na uređenju dvorca radio u suradnji s dvorskim slikarom Weissenkircherom. Svojim sačuvanim dvorskim prostorijama, prostranim slikovitim vrtovima, ali i umjetninama iz najstarijeg austrijskog muzeja Universalmuseum Joanneum koje su smještene u dvorcu i parku, dvorac Eggenberg se smatra jednim od najvrijednijih spomenika kulturne baštine Austrije. Prvorazredno je umjetničko djelo baroka.

 

Dvorac čuva vrijednu cjelinu povijesnih interijera s važnim ciklusom od preko 500 stropnih slika. Za status dvorca Eggenberg kao djela prostorne umjetnosti ključan je ciklus od 24 svečane sobe s velikom planetarnom dvoranom u središtu. U sklopu dvorca možete obići i zbirku umjetnina Alte Galerie, Kabinet novčića i Arheološki muzej.

 

Jedinstvena arhitektonska karakteristika dvorca je da ima 365 vanjskih prozora (prema broju dana u godini), 52 na 24 prostorije (broj sedmica u godini i sati dana), a svaki kat ima po 31 sobu (broj dana u mjesecu). Drugi kat s terasom ima dodatnih 8 prozora, ukupno 60 (broj sekundi u minuti i minuta u satu).

 

Za vrijeme našeg posjeta u tijeku su bili restauratorski radovi zbog pripreme za veliku obljetnicu 2025. godine kada će dvorac obilježiti  400 godina. Vjerujem da će to biti pravi spektakl!





Nakon divnog ručka u restoranu Rudolf u blizini dvorca i bogate gastronomske ponude, bilo je pravo vrijeme za obići još neke znamenitosti ovoga divnog grada.



Brdo u srcu Graza-Schloßberg dom je simbola grada impozantnog tornja sa satom Uhrturm, visokog 28 metara s brojčanicima promjera preko pet metara i pozlaćenim kazaljkama. Zanimljivost je da su izvorno postojale samo velike kazaljke za sate, a one manje za minute dodane su kasnije. S vrha brda pruža se veličanstven pogled na grad.



Do vrha brda može se doći pješice (260 stepenica), liftom kojeg sam odabrala zbog nedostatka vremena i kako bih što više toga mogla obići, uspinjačom ili preko Karmeliterplatza. Spustiti se možete uz prethodno navedeno i najvišim podzemnim toboganom (Schloßberg Slide) visokim 64 metra i dugim 175 metara, a za spust je potrebno oko 40 sekundi. Za ovu opciju sam se odlučila i vjerujte mi ovo iskustvo je bilo pravi adrenalinski doživljaj. E da, brzina spusta je oko 25-30 km na sat. Pa hrabri izvolite!



Murinsel Graz ili otok na Muri jedinstvena je atrakcija koja spaja funkcionalnost i umjetnost. Ekstravagantna čelična konstrukcija američkog umjetnika Vita Acconcija izgrađena je 2003. godine povodom Graza kao “Europskog grada kulture”. U obliku je školjke, služi kao kafić, amfiteatar i most koji povezuje tradicionalnu obalu kojom dominira Schlossberg i modernu s Kunsthausom. Noću je najimpresivniji, osvijetljen je raznim bojama i stvara čudesnu atmosferu na rijeci.


 

Kunsthaus Graz - Muzej moderne umjetnosti ističe se futurističkim dizajnom. Unutrašnjost muzeja nudi brojne galerije s izložbenim prostorom, te divan vidikovac s kojega se pruža pogled na grad. Često se ovu zgradu opisuje kao “Friendly Alien/Prijateljski vanzemaljac” zbog zanimljive vanjštine ovalnoga oblika koju prekrivaju 1288 perforiranih panela od akrilnog stakla, omogućavajući prirodno svjetlo da prodre unutra i stvara dramatične svjetlosne efekte. Noću zgrada svijetli i stvara divnu atmosferu u centru Graza.




Ima Graz još mnogo znamenitosti i atrakcija ali ostavit ću nešto za istraživanje i drugi put. A vama prepuštam da istražite ovaj divan grad i okolicu ako već niste, ali i ako jeste jer uvijek ima nešto novo i svaki put vas može ponovno oduševiti i osvojiti. 


Tekst i fotografije: Sandra Brambilla

Foto dvorca Eggenberg: službene fotografije s potpisom (ispod svake fotografije)

 

コメント


bottom of page