top of page

Tradicionalnim paljenjem lampica počeo Advent na Trsatskoj gradini!

Updated: Dec 4, 2023


Advent na Gradini
Foto: Nikola Zoko

Ovog prosinca svi putevi vode na Trsatsku gradinu - jednu od najpopularnijih Adventskih destinacija na Kvarneru. Godinama privlači brojne goste iz Hrvatske, ali i susjedne Slovenije i Italije, a svojim sadržajem i atrakcijama nikog ne ostavlja ravnodušnim!


Sve je počelo jučer, prve nedjelje Adventa kad tradicionalno, uz ritmove glazbe i glasno odbrojavanje povijesna ljepotica na 138 metara visokom brijegu iznad Rijeke 'odjeva' ruho satkano od 12 kilometara božićnih lampica (120 000 lampica) kad i službeno počinje Advent na Gradini. Oni koji ga posjećuju svake godine vidjet će da su organizatori ove godine unijeli brojne novitete. U mnoštvu kreativnih ukrasa poput impozantne božićne kuglice na samom ulazu (kroz koju se ulazi u Gradinu) ove godine je novitet unikatna violina visine šest metara, u potpunosti optočena lampicama te zanimljiv božićni kutak u spilji koji će najviše razveseliti najmlađe.U spilji na Trsatskom kaštelu se nalazi još jedan 'dragulj' ovog Adventa - jedinstvene, unikatne mini jaslice (ujedno i najmanje jaslice tog tipa u Hrvatskoj).


Jaslice na Gradini
Foto: Nikola Zoko

Prizor Betlehema proteže se na 4 metra kvadratna u impozantnom ambijentu među kamenim zidovima u koji se ove jaslice savršeno uklapaju. Figurice su mahom izrađene u Rimu u obrtničkim obiteljima koje se već desetljećima bave ovim zanatom. Kako bi dobile lokalni ''pečat'' jaslice su ručno dorađene u okolici Rijeke, a ono što oduševljava je ukapanje svih elemenata malog Betlehemskog grada u prirodnu kulisu kaštela. Jaslice se sastoje od 500 ručno izrađenih i pomno dizajniranih elemenata koji tvore pravi mali grad, a osebujna kulisa s čak 125 različitih figurica koje su se smjestile među 12 betlehemskih kućica čine zanimljivu vizualnu kompoziciju oplemenjenu svjetlosnim i zvučnim efektima te pomičnim figurama. Jaslicama su dodani i posebni atraktivni efekti koji zanimljivim prizorima daju dinamiku. Niz slap se tako slijeva voda, figurice u pokretu prikazuju svakodnevicu, životinje su u pokretu, a u daljini se nazire vatra. Centralni dio jaslica u fokus stavlja Svetu obitelj - Isusa, Mariju i Josipa kojima se iz daljine približavaju tri kralja....Svi elementi su na rustikalnom postolju koje omogućuje da ih posjetitelji mogu gledati iz svih kutova.


advent na Gradini
Foto: Nikola Zoko

„Iza nas je više od 20 radnih dana postavljanja božićnih lampica te ostalih svjetlosnih dekoracija od čega treba izdvojiti veliku božićnu kuglicu i šest metara visoku violinu. Kao i svake godine, i ovoga je puta cijeli proces pripreme i provedbe projekta potaknut je krajnjim ciljem, a to je da u blagdansko vrijeme Gradina bude nezaobilazna adventska destinacija, mjesto brojnih lijepih uspomena, kojoj se ljudi rado vraćaju" - kaže Vedran Babić, iz organizacije Adventa na Gradini dodajući kako se prilikom nastanka ovog Adventa pazilo do posljednje sitnice. Naime - za svakoga se tu nudi ponešto - obiteljima s djecom atrakcije koje će ostati zauvijek u sjećanju, ljubiteljima Adventskog 'điranja' odličan izbor glazbe, onima koji dolaze na Advent iz okolnih država, ali i brojnim domaćim gostima posebno dizajniran kutak s unikatnim božićnim poklonima, popularni Laurin kutak koji se smjestio u prostoru špilje.


gastro ponuda na Gradini
Foto: Nikola Zoko

Kako svi ljubitelji Adventa ne bi na Gradini ostali gladni među zidinama stoljetnog kaštela smjestilo se i pet adventskih kućica s kojih će se širiti mirisi adventskih delicija i kuhanog vina. Tako ćete na kućici Di Mare Desserts pojesti homemade fritule s raznim preljevima, ali i već sada hit slasticu Adventa-vafl. Na Foodie kućici će vam mirisati burgeri i odlična gurmanska kobasica koja je već prvog dana bila pravi hit. Na kućici Jingle & Mingle koja se nalazi na samom ulasku u Gradinu čekaji vas posebno kreirani burgeri ( uzmite ih prepolovljene kako biste s društvom podijelili i isprobati okuse- imaju četiri burgera i ne zna se koji je bolji), a na kućicama RiA i Božićna koliba možete se ugrijati kuhanim ginom, vinom, rumom, čajem ali i pićima lokalnih proizvođača. Za one koji vole popiti nešto fino 'na toplom' tu je i Vintage bar s najboljim pogledom na kaštel ali i Rijeku.


advent na Gradini
Foto: Nikola Zoko

Advent na Trsatskoj gradini, koji je u sklopu Rijeka Adventa, je počeo, trajat će sve do 7. siječnja, a radno vrijeme mu je svakoga dana od 16.00 sati do 23.00 sata te vikendom od 12.00 pa sve do iza ponoći. Tijekom prosinca i siječnja organizatori su pripremili uistinu bogat program – čak 17 različitih glazbenih nastupa, gostovanja te dva dočeka Nove godine. Ove godine će se po prvi puta održati i Gradina Kids day i to u subotu, 9. prosinca kad će cijeli kaštel biti podređen najmanjima. Gradinu će već u petak 8.12. posjetiti Djed Mraz (od 17:00-19:00) , za glazbenu će kulisu biti zaslužni zborovi i solisti iz Kreativno - edukativnog centra “Glazbeni vrtuljak” (17:30 h), a u subotu Gradina Kids day taje od 15.00 h - 18.00 sati. Nakon što mališani odu na spavanje, za mame i tate, ali i sve odrasle u najavi je odličan Advent DJ Session: DJ DOG (18.00 h – 22.00 h).


Cijeli program Adventa na Gradini potražite na ovom LINKU

Comments


bottom of page