top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

"Škrlet u čaši": promocija vinara i podrumara Sisačko-moslavačke županije


Foto: Press

Dan posvećen škrletu, autohtonoj moslavačkoj sorti obilasku vinarija i dodjeli nagrade "Županov pehar" za najbolji škrlet u kategoriji amatera i profesionalaca na poziv Sisačko-moslavačke županije i župana Ivana Celjaka koji nastoji promovirati bogatstvo turističkog i kulturnog sadržaja i ponude Županije te potaknuti ostanak mladih na tom području.


Uz vinare, stručno vođeno kušanje u vinskim podrumima održao je Tomo Jakopović, a cijelim događanjem kao i dodjelom nagrade Županov pehar te nagradnim kvizom, moderirao je na zanimljiv i njemu svojstven način Domagoj Jakopović Ribafish.


Na odabir Županije obišli smo vinariju Cvanciger, vinariju Trdenić i vinariju Mikša u kojima su nas domaćini srdačno dočekali i još bolje ugostili.


KUD Repušnica najstarije kulturno umjetničko društvo na području Grada Kutine koje će iduće godine proslaviti 95 godina djelovanja izvelo je prikaz "moslavačkog Vincekova" prema tekstu Dragutina Pasarića.


Također sudjelovali smo u nagradnoj igri "Potjera za škrletom" i dodjeli nagrade Županov pehar u Vinski dvor u Kutini. Nakon toga uslijedio je nagradni kviz "Što smo danas naučili ili zapamtili" u kojem su sretni dobitnici osvojili nagrađeno vino vinarije Florijanović.


Predivan dan u Moslavini uz škrlet i drage i vesele ljude, što još bolje možete poželjeti.

Pohvale na ideji i organizaciji ovoga događanja.


Službena objava:

Župan Ivan Celjak, uz kojeg je bio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, proveo je dan u Moslavini, kao domaćin manifestacije „Škrlet u čaši“, jednodnevnog posjeta vinskim destinacijama u Moslavini, organiziranog na županovu inicijativu, za novinare koji prate ovu temu i domaće vinare iz drugih dijelova Sisačko-moslavačke županije.


Ribafish
Foto: Press

Kroz cijelu manifestaciju goste je vodio poznati influencer, novinar i bloger, Domagoj Jakopović „Ribafish“, dok je stručni dio vođenja kušanja vina preuzeo uvaženi naš sommelier Tomo Jakopović. Gosti su autobusom došli iz Zagreba u Popovaču, gdje su ih dočekali župan sa suradnicima i domaći vinari.


vinarija Cvanciger
Foto: Press

„Škrlet u čaši“ počeo je kod zaljubljenika u vino i škrlet Adolfa Cvancigera, gdje su uz prve pozdravne riječi i upoznavanje sa škrletom i njegovom poviješću, gosti imali prigodu pratiti prikaz narodnog običaja „Vincekovo“, koji su izveli članovi KUD-a Repušnica, prema tekstu "Moslavačko vincekovo" Dragutina Pasarića.


KUD Repušnica
Foto: Press

KUD "Repušnica" najstarije je izvorno kulturno umjetničko društvo na području Grada Kutine, koje će iduće godine proslaviti 95. obljetnicu osnutka.


KUD Repušnica , Ribafish i Sandra Brambilla
Foto: Sunčana Barušić

U vrlo ugodnoj atmosferi ovdje je manifestaciju i formalno proglasio otvorenom, odnosno zaželio dobrodošlicu gostima i zajamčio im ugodan dan u Moslavini.


„Ova manifestacija je dio šireg projekta, koji ima za cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno imamo u tijeku natječaj „Turizam +“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova…


Tu smo osigurali značajna sredstva, maksimalnih 15 000 € po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, više, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije,“ rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.


Tomislav Trdenić i Ribafish
Foto: Press

„Škrlet u čaši“ nastavljen je u vinariji Trdenić, gdje je Tomo Jakopović vodio degustaciju škrleta i gdje su se svi sudionici manifestacije pogostili izvrsnim ručkom, domaćim specijalitetima Moslavine.


Tomo Jakopović, Sandra Brambilla i Ribafish
Foto: Press

Nakon ovih dviju popovačkih vinarija, manifestacija je nastavljena u Kutini, u vinariji Mikša, još jednom vođenom degustacijom vina i razgledom vinskog podruma domaćina Mikše.


vinarija Mikša
Foto: Press

vinarija Mikša
Foto: Press
vinari Moslavine i župan Ivan Celjak
Foto: Press

Za kraj ovog jednodnevnog posjeta u Vinskom dvoru u Kutini je župan Ivan Celjak dodijelio nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.

Bình luận


bottom of page