top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Prvi premijerni naslov nove sezone HNK u Zagrebu – opera Judita Frane Paraća


Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš

U godini Marka Marulića, u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu smrti oca hrvatske književnosti, prvi premijerni naslov nove sezone Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu opera je hrvatskog skladatelja i akademika Frane Paraća – Judita. U režiji Snježane Banović i pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera i Davora Kelića, suvremena opera Judita premijerno će biti izvedena 4. listopada 2024. godine.


Marulićeva i Paraćeva Judita tematizira priču preuzetu iz biblijske Knjige o Juditi, lijepoj udovici iz Betulije ((Dubravka Šeparović Mušović/Sofija Petrović) koja odlučuje zavesti i ubiti asirskog vojskovođu Oloferna (Ivica Čikeš/Matija Meić) i tako spasiti židovski narod. U taboru asirske vojske ona nagovara Oloferna da osvoji Betuliju, a Oloferno, zaslijepljen Juditinom ljepotom i mudrošću, za nju priređuje zabavu. Ostavši sama s Olofernom, Judita ga ubija njegovim mačem, uzevši kao dokaz Olofernovu glavu. Juditu, najsjajniji dragulj naše književnosti, koju Marulić predstavlja kao primjer narodu da osvijeste što može učiniti vjera u Boga i pravdu, u vrijeme opasnosti od prodora Turaka, Parać je napisao u dva čina i sedam slika. Skladatelj Parać, uz pomoć nekadašnje dramatizacije Judite Marina Carića a u suradnji s Tonkom Maroevićem, je i libretist, ujedinivši time nekadašnji Wagnerov ideal skladatelja-libretista.Judita je i svojevrsni raritet među suvremenim hrvatskim operama, ne samo po recepciji publike, već i po broju izvedbi koje su uslijedile nakon praizvedbe.

Juditu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu publika može gledati 5., 8. i 12 listopada.


Nakon premijerne izvedbe opere Judita, u subotu 5. listopada u 10 sati predstavit će se publici i novi svečani zastor Judita autora Zlatka Kauzlarića Atača povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića, te uz stručno predavanje dr.sc. Zdravka Blažekovića. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 

 

ความคิดเห็น


bottom of page