top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Proslava Martinja u Hrvatskoj kući "Materina priča"


proslava Martinja
Foto: Hrvatska kuća/Press

Martinjske veselice tradicionalna su manifestacija koja se održava u studenom u čast sv. Martina, biskupa i zaštitnika vinogradara. Na taj dan se simbolično krsti mošt i pretvara u vino, uz prigodne običaje i ceremonije.


Naime, Martinje je tradicionalni blagdan koji se slavi 11. studenoga i ima duboke korijene u kršćanskoj tradiciji. U Hrvatskoj Martinje ima svoje posebno značenje i običaje, te se slavi kao Dan mladog vina ili dan kada je mlado vino prvi put dostupno za kušanje. To je vrijeme kada se vinogradari obično okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina, poznate kao "svježe vino" ili "mlado vino". Ovaj običaj ima duboke korijene u vinogradarskoj tradiciji Hrvatske, gdje su vinogradari zahvalno slavili svoj trud i nadu u dobru vinogradarsku sezonu. Prilika je to za druženje, veselje i uživanje u mladom vinu i domaćim specijalitetima.


Hrvatska kuća "Materina priča" i Udruga Portugizac Plešivica organizirali su Festival Portugisca Plešivica i pjenušaca u predivnom prostoru Hrvatske kuće u samom srcu Zagreba na kojem su se mogli kušati plodovi rada vrijednih ruku djela vinara i vinogradara Plešivičke vinske ceste, uz prikaz tradicijskih običaja Martinja kada martinjski biškupi krste mošt u mlado vino.


vinari s Plešivice
Foto: Hrvatska kuća/Press

Pod vodstvom presvijetlog biškupa Martina Prigorsko – Prepuštovečkog gospodina

Josipa Lipara, dvadeset Martinjskih biškupa iz Zagreba, Zagrebačke i susjednih

županija obavilo je krštenje mladog vina Udruge Portugizac Plešivac, vinara Željka

Gregorića, Josipa Braje, Vladimira Majcenovića i drugih članova.


“Ovaj mali vinski festival priča je o plodovima vrijednih ruku vinara, vinogradara i

cijelih vinogradarskih obitelji Plešivičke vinske ceste. Oni su dugi niz godina dio naše

kulturne baštine i tradicije, a danas su važni činitelji razvoja turizma i gospodarstva

Grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije”, istaknuli su iz organizacije Festivala.


"Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal".

- stara narodna -

Comments


bottom of page