top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Predstavljena knjiga "Sumporovita voda" autorice Snežane Milojević


Foto: Tina Miholić
Foto: Tina Miholić

U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održano je predstavljanje knjige “Sumporovita voda” srpske autorice Snežane Milojević. Događanjem je moderirala voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević, dok je o knjizi govorio hrvatski pisac i slikar Rade Jarak, s kojim autorica surađuje preko 15 godina.


Autorica knjige Snežana Milojević, doktor je filoloških nauka – srpske i komparativne književnosti s teorijom književnosti – i u skladu s tim, rezultate svojih istraživanja objavila je u referentnim znanstvenim časopisima i zbornicima sa skupova međunarodnog karaktera. Objavila je monografije: Meditativna proza Ive Andrića (2008), Od premudrih čula, ogledi o staroj srpskoj književnosti (2017) i Zakon zemlje, narativ o ženi u prozi Ive Andrića (2020). Monografiji Od premudrih čula, koja sadrži studije iz stare srpske književnosti (oblasti njene doktorske disertacije), na Sajmu knjiga u Nišu, 2018. godine, dodijeljena joj je prestižna nagrada "Inicijal". Bavi se pisanjem priča i putopisa, a svoje radove objavljuje u značajnim časopisima za književnost u Srbiji, ali i zemljama bivše Jugoslavije. Objavila je knjigu priča Gradić Smejton (2011) i knjigu putopisne proze Orijentalni Mefisto i drugi putopisi (2015). Ove godine objavila je knjigu priča "Sumporovita voda".


Sumporovita voda je knjiga priča, čiji je recenzent prof. dr. Vladislava Gordić Petković koja je osim briljantne akademske karijere poznata i po svojoj istrajnoj posvećenosti ženskom pismu u regiji. O ovoj knjizi između ostaloga kaže: “Knjiga priča Sumporovita voda Snežane Milojević može se posmatrati kao ulančani ciklus nezavisnih proznih cjelina u kojem pripovjedači i protagonisti nisu toliko nalik jedni drugima po svojoj nacionalnoj ili socijalnoj pripadnosti, koliko po predispoziciji za bol, gubitništvo i neuklopljenost”.


Knjigu je objavila izdavačka kuća Ključ iz Beograda, a urednik Milan Trpković knjigu preporučuje na slijedeći način: “Sumporovita voda je zbirka ‘okrepljujućih’ priča satkanih od tema u kojima se svatko može pronaći. Ona nam donosi putovanja kao poligon za pronalaženje sebe, govori o težnji ka izliječenju, odgonetanju emocija i vjerujućoj nadi u lijekovitost slobode.”



Comments


bottom of page