top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Predstavljena kampanja za poticanje udomiteljstva „Prigrli dijete stvori dom“


Krasnodar Persun, damir Hoyka, Renata Gubic, Stephan Lupino, Mare Milin
Foto: Filip Popović

Danas u Hrvatskoj 1308 obitelji skrbi o 2242 djece.


Predstavljena je emotivna i društveno odgovorna kampanja „Prigrli dijete stvori dom“ kojom Zaklada „Hrvatska za djecu“ potiče udomiteljstvo. Danas 1308 udomiteljskih obitelji skrbi o 2242 djece. Broj udomiteljskih obitelji raste, u ovoj je godini 67 novih udomitelja.

 

„Kampanjom informiramo javnost o mogućnostima koje udomiteljstvo pruža djetetu i obitelji te motiviramo potencijale udomitelje da prigrle dijete i stvore im dom. Cilj kampanje je da djeci, koja ne mogu odrastati uz svoje roditelje, pružimo mogućnost odrastanja u okruženju udomiteljske obitelji!“ – izjavila je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade.

 

Cilj kampanje i panel rasprave je zajedničkim snagama podići svijest o važnosti udomiteljstva i istaknuti ga kao najbolji način skrbi za djecu koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb. Ovim projektom ujedno šaljemo poruku da svako dijete ima pravo na sigurno okruženje za život, rast i razvoj. Pozivamo vas da nam se pridružite u stvaranju svijeta gdje će svako dijete imati priliku doživjeti ljubav, sigurnost i toplinu obitelji.

 

„Odrastao sam u dječjem domu Maestral i zahvalan sam što sam imao važne ljude oko sebe koji su mi uvelike pomogli na mom putu i omogućili mi da budem tu gdje danas jesam. Često me se prilikom odrastanja gledalo na krivi način, te bi htio poslati važnu poruku potencijalnim obiteljima da gledaju na tu djecu iz domova kao na male junake koji su prošli teške životne priče i da im je pomoć udomitelja važna karika u odrastanju te da im pruže sigurnu i mirnu luku. Svakom djetetu je potrebna ljubav i osjećaj pripadnosti, a zauzvrat ćete dobiti zahvalnost i djetetovu ljubav!“ – izjavio je student ekonomije Joško Lalić koji je odrastao u splitskom Domu Maestral.

 

Dvije djevojčice u Zagrebu je udomila obitelj Dakić. Katja Dakić je pozvala i druge obitelji na udomljavanje: „Udomili smo dvije djevojčice, koje zaista smatram svojim sestrama. Toplo preporučujem to svakoj obitelji jer je zaista prekrasan osjećaj i ja sam na taj način dobila još dvije sestre, a njima smo omogućili bolji i kvalitetniji život. Svaka obitelj koja udomi dijete susreće se s izazovima. Djeca dolaze iz svakakvih okruženja i jedan od izazova je upravo taj da im je katkada  potreban preodgoj i neophodno je uložiti puno truda i ljubavi. Nama je na tom putu puno pomogla vjera i podrška koju smo imali od drugih!“

 

Kao ambasadori u ovoj kampanju sudjeluju doajeni hrvatske fotografije Mare Milin, Krasnodar Peršun, Stephan Lupino i Damir Hoyka. Oni pripremaju zajedničku izložbu fotografija pod nazivom „Obiteljski album“.  Na izložbi će biti prikazane fotografije kojima će zabilježiti neke od trenutaka u životima djece i njihovih udomiteljskih obitelji. Upravo se umjetničkim fotografijama želi s dignitetom i na poseban način osvijetliti zajednički život djece i njihovih udomitelja kao inspiracija i drugima da razmisle o ovom plemenitom činu.

 

„Siguran sam da ovo što ćemo napravit će zaista imati odraz i utjecaj na potencijalne udomitelje jer ljudi vole vidjeti fotografiju i upravo je ona internacionalni jezik koji svi razumiju. Nadam se da će pogoditi upravo onu ključnu emociju u ljudima koju i mi osjećamo kao fotografi kada gledamo tu djecu i udomiteljske obitelji koji su stvarno heroji našeg društva. Kao roditelj dvije kćeri znam kakav je to odgovoran posao odgojiti djecu i divim se onima koji, uz svoju, odluče odgojiti i drugu djecu!“ – izjavio je fotograf Damir Hoyka.

 

Izložba će biti  otvorena u Francuskom Paviljonu u Zagrebu krajem listopada. Ovom izložbom u prvi se plan stavljaju heroji našeg vremena, a to su obitelji koje su spremne prigrliti u svoj dom djecu koja nemaju mogućnosti odrastati sa svojim biološkim obiteljima.

 

„Ministarstvo uz pomoć Zaklade i drugih institucija ovom akcijom i drugim programima želimo potaknuti obitelji na udomljavanje. U posljednjih godinu dana imali izmjene i dopune Zakona u udomiteljstvu kako bismo olakšali te procese, povećali smo naknade. Ono što je iznimno važno i novo uvedeno je da smo odobrili Udomiteljski dopust koji omogućava svim udomiteljima koji udome djecu do 7. godine starosti omogućava se ostanak kod kuće uz isplatu plaće, mirovinskog i zdravstvenog!“ – istaknula je zaključila je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i dodala: „Imamo dosta novih udomiteljskih obitelji i posljednje četiri godine pratimo udomljavanje djece. Prošle godine je posvojeno 169 djece. U ovome trenutku imamo oko četiri tisuće djece koje su spremne na posvajanje, od toga ih je oko dvije tisuće u udomiteljskim obiteljima, oko 900 u ustanovama. Sve ostalo je u nekom obliku organiziranog stanovanja. Svaki novi udomitelj je izuzetno važan jer je to najbliži oblik odnosno najsličniji odrastanju u primarnoj biološkoj obitelji!“

 

Comments


bottom of page