top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Predstava ZKM-a "Mladež bez Boga" gostuje u Temišvaru


predstava Mladež bez Boga
Foto: Marko Ercegović

Predstava Mladež bez Boga Boruta Šeparovića u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja danas, 22. svibnja 2024, gostuje u Temišvaru, u Rumunjskoj, na prestižnom TESZT - Euroregional Theatre Festival Timișoara!


Predstava nastala u koprodukciji ZKM-a i Montažstroja 2019. i danas je aktualna, društveno angažirana, pa i brutalna, a od premijere naišla je na odličan prijem publike i kritike kao i selektora ovog značajnog europskog kazališnog festivala.


Mladež bez Boga suvremena je postdramska interpretacija romana Ödöna von Horvátha, koja je također inspirirana djelima Franca Bifa Berardija, a odražava današnju Europu suočenu s nihilizmom, socijalnim darvinizmom, bijelim kršćanskim identitetom i ekstremnom digitalnom generacijom.


Izrazito izvedbeno zahtjevan komad, u promatraču nužno budi istinsku jezu nad mišlju da negdje u nekoj školi neki mladi čovjek pomišlja na masovni pokolj. U Šeparovićevoj režiji predstava preispituje raspad humanističke ideje zajednice, opsesiju samopromocijom i novom radikalizacijom, tematizira pitanja odgoja, obrazovanja i društvenog utjecaja fašizma na mlade, pružajući snažnu kontekstualnu važnost u trenutnom društvenom i političkom kontekstu.


"Nažalost, možemo naglasiti kontinuiranu relevantnost ove predstave. Kao da je danas rađena. Pandemija Covida-19 dodatno je pogoršala mentalno zdravlje mladih. Izolacija i ograničene socijalne interakcije tijekom pandemije pojačale su unutarnje borbe i društvene pritiske s kojima se suočavaju mladi likovi u predstavi. Porast vršnjačkog nasilja, depresije, uzrokovano promjenama u društvenim normama i utjecajem interneta odražava surovost i agresiju koja se istražuje u predstavi. Ovo ukazuje na složene društvene dinamike i promjene u ponašanju mladih. Rast desnog populizma i politička polarizacija nalaze i dalje odjek u temama predstave koje se tiču fašizma i njegovog utjecaja na mlade", istaknuo je Borut Šeparović u povodu prošlogodišnje obnove predstave i povratka na repertoar ZKM-a.

Mladež bez Boga nastavlja biti relevantna u svjetlu političkih i društvenih promjena u Europi, koje potiču radikalizaciju i manipulaciju u društvu.


"Izbjeglička kriza i promjena stavova prema izbjeglicama i danas reflektiraju globalne krize i njihov utjecaj na nacionalni identitet i suverenitet. Ekonomski i društveni izazovi, poput integracije izbjeglica i ekonomskih problema, potenciraju rast nacionalizma i radikalizma, što se također istražuje u predstavi. Situacija s desničarskim političkim strankama poput AfD-a u Njemačkoj i sličnim strankama diljem Europe odražava političku polarizaciju, a ti izazovi s kojima se suočavaju liberalne demokracije su u srži predstave", podsjeća Šeparović.


I nastavlja:

"Svi ovi događaji odražavaju ključne teme predstave, kao što su nasilje, radikalizacija mladih, utjecaj medija i digitalne kulture te posljedice obrazovnog i socijalnog okruženja. I postavlja ključno pitanje koje se tiče svih nas: što da se radi kada se čini da se ništa ne može učiniti", ističe redatelj Borut Šeparović.

 

Σχόλια


bottom of page