top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Pred nama je jubilarno deseto izdanje Europskog tjedna sporta


Foto: Press
Foto: Press

Europski tjedan sporta u organizaciji Ministarstva turizma i sporta obilježava deset godina. Inicijativa Europske komisije, koja od 2015. godine promiče sport i tjelesnu aktivnost među građanima diljem Europe i ove godine okuplja milijune ljudi u zajedničkom cilju – poticanju zdravog, aktivnog života.

 

Jubilarno deseto izdanje održat će se od 23. do 30. rujna, a sudjelovat će više od 40 zemalja i regija, uključujući Hrvatsku. Građane svih uzrasta  očekuju brojne aktivnosti i događanja  diljem Lijepe naše. Od otvorenja na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje će se građani družiti s olimpijcima, do sportskih događaja poput Zrmanja triple challengea 4.0 u Maslenici, Vintage sportskog dana u Kutjevu, Školskog dana u Makarskoj te noćnog vježbanja u Dubrovniku, pa sve do Nacionalnog dana i sportskog sela u Metkoviću te isticanja važnosti vježbanja na radnom mjestu.

 

Glavna poruka kampanje, „#BeActive“ i ove godine poziva građane da budu aktivni ne samo tijekom Europskog tjedna sporta, već cijele godine. Europska komisija naglašava važnost promicanja zdravog načina života te podržava inicijative poput #HealthyLifeStyle4All, a tijekom ove godine posebna pažnja posvećena je uvođenju olimpijskih vrijednosti - prijateljstva, izvrsnosti, poštovanja, zajedništva, ravnopravnosti i solidarnosti. Kroz ove vrijednosti, cilj je ne samo potaknuti tjelesnu aktivnost, već i jačati društvenu povezanost i međugeneracijski dijalog.

 

Hrvatska će svoj sportski tjedan 23. rujna započeti u Zagrebu na Cvjetnom trgu od 15 do 17 sati. Uz podršku Hrvatskog olimpijskog i paraolimpijskog odbora, građani će imati priliku družiti se s našim paraolimpijacima i olimpijcima koji su sudjelovali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu. Bogat program obuhvatit će sportske aktivnosti, kvizove o olimpijcima i povijesne „Žive slike“ koje će oživjeti lik i djelo Franje Bučara, začetnika hrvatskog olimpizma, prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje Milana Neralića,  proslavljenog boksača Matu Parlova te velikana Dražena Petrovića. 

 

Tijekom Europskog tjedna sporta građani će moći uživati i u brojnim sportskim događajima diljem naše zemlje. U subotu, 14. rujna održat će se Zrmanja triple challenge 4.0, tradicionalna multidisciplinarna utrka u Maslenici koja nudi uzbudljive natjecateljske kategorije (plivanje, kajak, trail trčanje) i obiteljsku pustolovinu, namijenjenu svim generacijama. Održat će se i ekološka radionica o očuvanju podmorja.

 

U srijedu, 25. rujna na rasporedu je Vintage sportski dan u Kutjevu. U dvorcu Kutjevo, tradicionalni sportovi Požeško-slavonske županije oživjet će na međugeneracijskoj olimpijadi, a građani će se upoznati s olimpijskim vrijednostima.

 

Petak, 27. rujna rezerviran je za Školski dan u Makarskoj. Kao Europski grad sporta 2024., Makarska će ugostiti djecu lokalnih škola. Kroz sportske aktivnosti i predstavljanje slikovnice "Olimpijska početnica", cilj je djecu približiti sportu i olimpijskom duhu.

 

U subotu, 28. rujna građani će pak uživati u  #BeActive Night u Dubrovniku. Na Tvrđavi Revelin, uz zalazak sunca, građani će sudjelovati u noćnom vježbanju uz vodstvo poznatih trenera, dok će kulturni program upotpuniti folklorni ansambl Linđo.

 

Nedjelja, 29. rujna rezervirana je za Nacionalni dan-sportsko selo u Metkoviću. Na igralištu „Iza Vage“ organizirat će se sportsko selo, gdje će lokalni klubovi i udruge predstaviti svoje sportove i potaknuti građane na tjelesnu aktivnost.

 

Ponedjeljak, 30. rujna bit će u znaku vježbanja na radnom mjestu. Posljednjeg dana kampanje, naglasak će biti na tjelesnoj aktivnosti zaposlenika. Kroz promotivne video materijale i primjere dobre prakse, poticat će se vježbanje u pauzama na radnom mjestu i putu do posla.

 

Sva događanja organizirana su u skladu sa smjernicama Europske komisije o zelenom sportu, čime se naglašava važnost ekološke održivosti. Promicanje zdravog načina života uključuje ne samo tjelesnu aktivnost, već i zdravu prehranu, očuvanje okoliša te sveobuhvatan pristup zdravlju.

 

Pridružite se milijunima građana diljem Europe i budite aktivni. Sve informacije možete saznati na https://europski-tjedan-sporta.hr/

0 views0 comments

Comments


bottom of page