top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Poznata imena članova žirija, ali i sudionika Razgovora „Šta DA?“ iza projekcija filmova na DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivalu



Od 17. – 20. listopada u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru, ali i online od 18. – 28. listopada za publiku diljem Hrvatske održat će se šesto izdanje DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala. Na programu će se naći hrvatske premijere sedam filmova iz recentne svjetske produkcije koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti, a onom koji će po sudu međunarodnog interdisciplinarnog žirija biti najinspirativniji, dodijelit će se nagrada ISKRA.

 

Festival će u četvrtak 17. listopada otvoriti francuski dokumentarac „Van Gogh. Stvaranje majstora“, redateljice Anne Richard koji nas poziva nas da kroz jedinstvenu i duboko ljudsku perspektivu ponovno otkrijemo lik i djelo Vincenta Van Gogha. U petak 18.10 očekuje nas fascinantan dokumentarac talijanskih redatelja Francesce Molteni i Mattije Colomba, „Zeleno nad sivim. Emilio Ambasz“, koji istražuje revolucionarni uspon zelene arhitekture i vizionarske projekte Emilia Ambasza, koji su prije 40 godina transformirali naše razumijevanje odnosa između ljudi i prirode. Uslijedit će „Jeff Koons. Privatni portret“, intimni portret jednog od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća, redatelja Pappija Corsicata. Subota nam donosi kanadski dokumentarac „Kuća Dyde Arthura Ericksona“, redatelja Colina Waugha koji nas vraća u 1959. godinu kada bračni par Dyde za dizajniranje svoje kuće u šumi odabire tada nepoznatog profesora arhitekture.


Samo nekoliko godina kasnije, Arthur Erickson postat će svjetski poznat kao najutjecajniji kanadski arhitekt s preko 40 prestižnih međunarodnih nagrada. U subotu nas očekuje i film nagrađivane arapsko-brazilske redateljice Denise Zmekhol „Koža od stakla“, poetična i osobna meditacija o raseljenosti, nejednakosti i gubitku, redateljice nakon što je otkrila da je najpoznatije djelo njezina preminulog oca Rogera Zmekhola, moderni stakleni neboder u srcu São Paula, preuzelo nekoliko stotina beskućničkih obitelji. Zadnji festivalski dan, u nedjelju 20. listopada, na programu je film Francesce Molteni, „Mi drugi“. Film pruža sveobuhvatan uvid u bogat i izvanredan život brazilskih dizajnera Fernanda i Humberta Campane koji su ostavili neizbrisiv trag na svijet dizajna. Šesto izdanje DA2 Film Festivala zatvorit će film „Sretna odjeća“, redatelja Michaela Selditcha. Film uranja u bogat život kultne kostimografkinje Patricie Field.

 

Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su, filmska redateljica i producentica Dana Budisavljević,  dizajnerica Izvorka JurićMárton Orosz povijesničar umjetnosti.

Márton Orosz od 2014. godine obnaša dužnost direktora Muzeja Vasarely u Budimpešti, a kurirao je brojne izložbe diljem svijeta, napisao knjige i članke o raznim temama vezanim uz umjetnost te održao predavanja na nizu lokacija, uključujući Europu, Sjedinjene Američke Države i Aziju. Njegov debitantski dokumentarni film „György Kepes – Međurazmišljanje umjetnosti + znanosti“, osvojio je nagradu Iskra za najinspirativniji film na prošlogodišnjem DA2 Fim Festivalu, a prepoznat je i na brojnim međunarodnim festivalima i događajima, uključujući New Media Film Festival u Los Angelesu.


Filmska redateljica i producentica te suosnivačica produkcijske kuće Hulahop Dana Budisavljević popularnost je stekla filmom "Obiteljski ručak" , a njezin prvi igrani film, dokudrama "Dnevnik Diane B." s velikim je uspjehom prikazan u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije. Film je osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu, čime je postala prva redateljica koja je osvojila glavnu festivalsku nagradu od 1957. godine. Kao producentica, Dana potpisuje visoko cijenjenu dokumentarnu seriju "Betonski spavači" o modernističkoj arhitekturi u bivšoj Jugoslaviji, koja je prodana diljem svijeta. Izvorka Jurić diplomirana je dizajnerica i edukatorica.


S preko 25 godina iskustva u različitim projektima vizualne komunikacije iza sebe ima brojne uspješno realizirane projekte na hrvatskom i globalnom tržištu. Od 2023. vodi Dig Studio, koji okuplja tim različitih stručnjaka. Od samih početaka karijere aktivno je uključena u obrazovanje u dizajnu. Radi na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u već tradicionalnim “Šta DA?” razgovorima u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Ove nas godine očekuju Alen Žunić s Katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, koji se usavršavao na prestižnim svjetskim sveučilištima kao što su Harvard University, MIT ili Sveučilište Columbia u New Yorku. Objavio je 16 autorskih, koautorskih i uredničkih knjiga, a za svoj rad je osvojio brojne prestižne nagrade. “Šta DA?” razgovor s dr. Žunićem očekuje nas iza projekcije filma „Kuća Dyde Arthura Ericksona“.


Redateljica Francesca Molteni, koja se na ovogodišnjem DA2 Film Festivalu predstavlja sa čak dva filma, sudjelovat će u “Šta DA?” razgovoru iza projekcije svog filma „Mi drugi“. Molteni od 2002. producira i režira dokumentarne filmove, TV formate, video i instalacije te kurira izložbe dizajna. Godine 2009. osnovala je MUSE Factory of Projects, proizvodnu tvrtku sa sjedištem u Milanu, posebno usmjerenu na suvremenu kulturu dizajna i arhitekture. Silvio Vujičić vizualni umjetnik i modni dizajner koji se u umjetničkom radu bavi temama odjevnih fetiša, seksualnog identiteta, slikarskih pigmenata, vrtova, otrovnih i psiho-aktivnih supstanci, smrti i prolaznosti sudjelovat će u “Šta DA?” razgovorima iza filma „Jeff Koons. Privatni portret“, a Nikola Bojić kustos i istraživač usmjeren odnose prostora, tehnologije i budućnosti čiji su projekti između ostalog prezentirani u Kunstahalleu Baden Baden, u sklopu Taipei Bijenala, u Moderna Museetu u Stockholmu, u ZKM-u u Karlsruheu, na Venecijanskom bijenalu arhitekture i na Milanskom trijenalu dizajna svoje će nam dojmove otkriti iza projekcije filma „Koža od stakla“. 


Iza arhitektice Senke Dombi niz je projekata u hrvatskoj i inozemstvu: poslovna zgradu u sklopu Centra 2000, rekonstrukcija hotela Astoria u Opatiji, Guinnessov storehouse u Dublinu, Duty Free Shop na aerodromu u Istanbulu, ali i stambeno-poslovna zgradu u Cesarčevoj, u kojoj će se i održati DA2 Film Festival, a za koju je nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2015. Dombi će u“Šta DA?” razgovoru sudjelovati iza projekcije filma „Zeleno nad sivim. Emilio Ambasz“. „Šta DA?” razgovore, zadnju će festivalski večerzaključiti Duška Nešić i Ida Prester., nakon sjajnog filma „Sretna odjeća“. Duška Nešić nakon Filozofskog fakulteta na Univerzitetu Sapienza u Rimu, smjer Znanost o modi i kostimima, magistrira istraživačkom temom “Moda za vrijeme socijalizma u Jugoslaviji 50-ih i 60-ih godina”. Radi kao stilist, te kao kostimograf na filmovimapredstavama i TV serijama poput; Game of Thrones, Star Wars, Robin Hood itd. Surađuje s brojnim redateljima i dizajnerima svjetskog ranga.


Ida Prester poznata je televizijska voditeljica, glasnogovornica projekta “Mini Val”, pjevačica u bendu “Lollobrigida”, ali i modna entuzijastica prepoznatljivog stila.


Razgovore će moderirati novinarke i urednice Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović.

 

Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru potražite na www.eventim.hr  i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.


Program DA2 Film Festivala bit će dostupan i za publiku diljem Hrvatske i to od 18. – 28.  listopada na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ .



Foto: Press

2 views0 comments

Comments


bottom of page