top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Ovacije publike ZKM-ovoj izvedbi predstave "Braća Karamazovi" na Međunarodnom festivalu MOT


predstava Braća Karamazovi
Foto: Marko Ercegović

Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih gostovao je 9. studenog 2023. u Skopju, u Sjevernoj Republici Makedoniji, na Međunarodnom festivalu Mlad Otvoren Teatar (MOT), jednom od najstarijih i najznačajnijih kazališnih manifestacija na ovom području, s davno zacrtanim ciljem organizatora Festivala da MOT postane 'prozor prema kazališnoj Europi'.

Pred festivalskom publikom MOT-a, ansambl ZKM-a gostovao je s diptih predstavom Braća Karamazovi, u režiji Olivera Frljića i dramatizaciji Nine Gojić, a oba dijela Karamazovih publika je u Skopju odgledala u jednom danu, i očito u jednom dahu, sudeći prema brojnim porukama makedonske publike čije poruke oduševljenja ne prestaju stizati ZKM-u preko društvenih mreža:

Ovo su samo neke od njih: „Hvala za sve što ste napravili jučer.“, „Bilo je fantastično, nikad nisam gledala bolju predstavu!“, „Bili ste savršeni“, „Predobra predstava, prekrasna igra!“, „Nevjerojatan ansamb!“, „Dolazim u Zagreb da ovo pogledam ponovo!“, „Nepodnošljiva težina ruske egzistencije kao izvora beskrajnog straha i nadahnuća posebna je tema europske kulture. Čak su i ruski standardi, kao što su trenirke, votka, crvene haljine i hrskava crvena jabuka, interpretirani s elegantnim sarkazmom. Ne znam razumije li itko od gledatelja ili glumaca ruski jezik, ali intuitivno se puno toga ruskog i duhovnog uhvatilo gotovo za gušu... Ako si u Zagrebu idi i vidi. I uzmi obje karte odjednom, za 1. i 2. dio“.

Ukoliko su vas povukle emocije makedonske publike, hvaljena predstava, Braća Karamazovi, na repertoaru ZKM-a je 15. i 16. prosinca (prvi i drugi dio).

Dosadašnje nagrade:

Nagrada za najbolju režiju na 62. Međunarodnom kazališnom festivalu MESS, Sarajevo – Oliver Frljić

Nagrada Hrvatskog glumišta 2022. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – Ugo Korani za uloge Dmitrija Fjodoroviča Karamazova i Kartašova

Nagrada Vladimir Nazor za 2022. za uloge Dimitrija Fjodoroviča Karamazova / Kartašova – Ugo Korani

Comments


bottom of page