top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Obilježeni 168. obljetnica rođenja Nikole Tesle i 11. dan Nikole Tesle – dan znanosti tehnologije i inovacija


Foto: Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost
Foto: Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost

Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu su u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježeni 11. dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 168. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila su se već tradicionalno uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.


Svečanost dodjele Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost održana je 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu. Okupljenim uzvanicima prigodnim govorima na svečanosti su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gospodin Marko Pavić, izaslanica ministra znanosti, obrazovanja i mladih, gospođa Amalija Babić, načelnica sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj,  izaslanik/izaslanica gradonačelnika grada Zagreba gospodin Filip Ćurko, tajnik Hrvatske zajednice inovatora Matija Žugec, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj mr. sc. Andrea Doko Jelušić, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Julia Tiefengraber i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel.


U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učenici Srednje škole Čakovec Leoni Kovač. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu je dobio Lovro Stipanović za inovaciju Connekt sustav, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja Lukas Jakovčić za inovaciju Lebdeća govornica.


U sklopu programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Žene i inovacije“ u kojoj  su sudjelovale dobitnice Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u proteklim godinama, inovatorice i poduzetnice Inge Kovačić Sindik i Dragica Jerkov te učenica  Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba Angela Carić  koja je  inače i nominirana za godišnju nagradu Nikola Tesla-Genij za budućnost ove godine.


Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u jutarnjim satima tradicionalno je i položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanik/izaslanica gradonačelnika Darko Tot, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glazbenik Lav Novosel , a dodijeljene su i nagrade najuspješnijim sudionicima radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“, koje tijekom godine organiziraju udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost i Hrvatska zajednica inovatora. Nagrađenim osnovnoškolcima Steli Duboković, Sari Pavičić i srednjoškolcu Jakobu Kovačeviću uručena su izdanja nakladničke kuće Znanje „Moji pronalasci“ i „Teslina biografija“.


Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je 9. srpnja demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i projekcijom lika Nikole Tesle na Zagrebačkim fontanama. Nastavit će konferencijom „Tesla u Zagrebu“ na temu „Klimatske promjene i prilagodba“ 11. srpnja u prostoru Društva arhitekata Zagreb. Javnost će biti  upoznata o važnim temama i posljedicama klimatskih promjena kao i prilagodba na nastale situacije te zaključak i poruka odgovornim u Hrvatskoj kao i u svijetu.



Comments


bottom of page