top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Gostovanje u ZKM-u: Jadranka Đokić i Ugo Korani u drami "Majka i dijete"


jadranka Đokić
Foto: INK Pula

Predstava Istarskoga narodnog kazališta/Gradskog kazališta Pula "Majka i dijete" izvest će se na kazališnim daskama Zagrebačkoga kazališta mladih 6. i 7. veljače s početkom u 20 sati.


Majka i dijete

Autor: Jon Fosse

Redatelj, vizualna slika: Matija Ferlin

Prijevod: Dubravko Torjanac

Dramaturgija: Vedrana Klepica

Glazba, dizajn zvuka: Luka Prinčič

Dizajn svjetla: Elvis Butković

Glume:

Majka: Jadranka Đokić

Dječak: Ugo Korani

Produkcija:

Istarsko narodno kazalište - gradsko kazalište Pula, kazališna sezona 2023/24 Oda mladosti


Majka i dijete jedan je od ranijih dramskih tekstova iznimnog norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan ali istovremeno monumentalan naslov s nevjerojatnom adekvatnošću i preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.


U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.


Pisan prepoznatljivim autorovim stilom, koji karakterizira verbalni minimalizam, dosljednost u ritmu i strukturi te nedostatak interpunkcije i određena sintaktička nedovršenost, tekst Majka i dijete, kroz svoje tišine i oklijevanja sugovornika da izgovore bez zadrške ono što zapravo i misle, otvara transgeneracijsku traumu o nespojivosti slobode i obiteljske brige, o pravu na izbor i pravu na ljubav u kojoj je teško odabrati strane ili osuditi osobne odluke.


U svojoj prvoj režiji kao umjetnički voditelj INK Pula, Matija Ferlin je za svoje suradnike odabrao Jadranku Đokić i Uga Koranija te s njima otvara scenski snažan i psihološki provokativan i kompleksan prostor o najrudimentarnijim granicama intime i ljubavi.

Trajanje predstave je 65 minuta.


Comments


bottom of page