top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Dani žive baštine u Etnografskom muzeju


Foto: Čipkice/Press
Foto: Čipkice/Press

Koncert Ženskoga vokalnog ansambla Čipkice i Ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu, održat će se u srijedu, 18. listopada 2023. u 19 sati, u Etnografskome muzeju u Zagrebu.


Ovim bogatim programom Etnografski muzej obilježava Dane europske baštine 2023. pod nazivom Dani žive baštine u Etnografskom muzeju.


O IZVOĐAČIMA:


Ženski vokalni etno ansambl Čipkice osnovane su 2008. godine od strane renomirane etno glazbenice Lidije Dokuzović. Uz hrvatsku tradicijsku glazbu, njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i niz pjesama drugih zemalja i kontinenata, a savladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele. Od 2018. vodi ih glazbena umjetnica i profesorica glazbene kulture Jana Valdevit.


Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu okuplja studente s različitih odsjeka, a temelje osnutka postavlja prof. dr. sc. Joško Ćaleta otvaranjem kolegija Terensko istraživanje u etnomuzikologiji 2018. godine. Kolegij je nakon godinu dana preimenovan u Ansambl tradicijske glazbe i postaje prvim izbornim kolegijem ovakvoga tipa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U fokusu rada ansambla jest upoznavanje specifičnih stilova, repertoara i načina izvođenja vokalne tradicijske glazbe s područja Hrvatske i šire. Učenju napjeva pristupa se kroz suvremeni tip podučavanja koji u potpunosti počiva na auditivnoj metodi, tj. slušanju postojećih terenskih zapisa.


Ulaz na koncert je slobodan.


Comments


bottom of page