top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

Burger Festival Zagreb mjesto je gdje na svakom koraku caruju strast i kreativnost



Najnovije izdanje zagrebačkog Burger Festivala osim impresivnim delicijama, osvojilo nas je opipljivom količinom emocija i predanosti svakog od sudionika - do 20. listopada na Trgu Franje Tuđmana uživajte u njihovim kreacijama, glasajte za svoje favorite i odlično se zabavite.

 

Konačno smo dočekali najstariji i mnogima nam najdraži street food festival, zagrebački Burger Festival. Otvoren je u četvrtak 10. listopada na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje će pomno birani chefovi i grill majstori sve do nedjelje 20. listopada uveseljavati posjetitelje svojim hit burgerima ali i najnovijim kreacijama. Kako smo na burgere u Zagrebu već godinama navikli u rujnu, ovo smo izdanje zaista čekali s nestrpljenjem te već prvoga dana pohitali provjeriti što se nudi na 13 kućica okruženih prostranim parkom obojenim jesenskom romantikom.


Krenuli smo s degustacijom pod vedrim i sunčanim nebom na 24 stupnja Celzijusa i kušanjem dva moćna burgera iz Burger Bara. Svojim Signature 2.0 i Smoked Chilli burgerima još su jednom pokazali beskompromisnu hrabrost u kombinacijama i pristupu. Signature 2.0 rade od light brioche peciva tostiranog s maslacem, 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), pancete, karameliziranog luka, rukole, slatke gorgonzole i domaće lime-aioli majoneze. Smoked Chilli također u light brioche pecivu tostiranom s maslacem, čini 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), Edam sir, prženi luk, Jalapeño papričice i domaća smokey spicy majoneza.



Nastavili smo u moćnom stilu s burgerima s mesom divljači Grofa Lovskog. Lovski je svoje premijerno predstavljanje na Burger Festivalu Zagreb učinio nezaboravnim - sve smo kušali i sve nam se svidjelo, ali ako baš moramo izdvojiti favorite, preporučujemo Lovski Smash burger s mesom jelena u brioche pecivu sa žutim umakom, sirom, pancetom, prženim lukom i kineskim kupusom, te Šiš Burger - šiš ćevap premazan kajmakom u duguljastom somunu.

Sunce je i dalje grijalo kad je na red stigao Thai Thai koji su prava oaza za sve željne egzotičnih kombinacija - oduševit će vas njihov Pad Thai beef burger s umakom od kikirikija, Cheddar sirom, azijskom coleslaw salatom, ukiseljenim lukom i kikirikijem, dok za one željne intenzivnijih okusa imaju Tom Yum beef burger s tom yum umakom, slaninom, Cheddar sirom, iceberg salatom, rajčicom, ukiseljenim svježim krastavcima i prženim lukom. Imaju i bao bunse i klasični pad thai te mango sticky rice, krumpiriće i batate - tu smo shvatili da se moramo vratiti još koji put.


Degustaciju nam je dodatno obogatila prezentacija svetonedeljskih Rajskih Rajčica koju je vodio Marin Nekić spretno nam sugerirajući kojom rajčicom ćemo najbolje očistiti nepca za idući burger.


A idući je na redu bio Oui Chef by Vedran Stojanac. Već smo zavoljeli njegove pasta delicije iz koluta sira i crni rižot, ali ovaj nas je put razoružao burgerima. Nima tice do prasice je jedinstvena kombinacija burgera u domaćoj sourdough focacci sa sporo pečenim odreskom svinjskog vrata, coleslaw i zelenom salatom,  romanesco umakom, ribanim sirom, te lardom crne svinje. Pobuna u kokošinjcu je hrskavi pileći burger umotan u Pringles čips s aurora umakom, mariniranim lukom, zelenom salatom i ribanim sirom, a tu je i Kravlje, ludilo vol. 2 s junetinom, matovilcem, džemom od luka, domaćim kiselim krastavcima, topljenim sirom i BBQ umakom.


Iako smo mislili da već sve znamo o Institutu za burgere by Mate Janković, uspjeli su nas izuti iz cipela svojim smash varijacijama poznatih nam burgera, a posebno bismo izdvojili Onion Cheese Smash koji rade u burger pecivu sa 100% junetinom iz domaćeg uzgoja, Cheddar sirom, honey mustardom, namazom od topljenog sira, džemom od luka, Jalapeño papričicama i prženim lukom. Sve ovo su samo slova na papiru dok ne zagrizete u ovu savršeno izbalansiranu fantaziju.


Pažaninov Chefs Burger u Zagreb je stigao sa naizgled poznatim imenima, ali svi su redom nadograđeni, odnosno 2.0 verzije hitova: Crispy Kapule, Original Cheese burgera i Creamy Pomodora. Kušali smo Creamy Pomodoro 2.0 koji je domaća junetina u krumpirovu pecivu, s Cheddar sirom, basil garlic majonezom, džemom od cherry rajčica, ljubičastim lukom i rikulom. I ovdje nas je posve opčinila izbalansiranost i sočnost koju nije lako dobiti s krumpirovim pecivom. Toliko smo uživali u kreativnosti i strasti koju su u svaki od serviranih burgera unijeli svi redom da nismo ni primijetili kad je krenula padati kiša. Ne samo da nas nije omela, već je pojačala ovo poslijepodne nabijeno opipljivim emocijama sudionika. Na red je stigao Good Food gdje smo se odlučili za Crispy Chicken Slaw burger koji osvaja savršeno spremljenim crispy pilećim fileom, Cheddar sirom, coleslaw salatom, prženim lukom i sweet’n’sour umakom. Vratit ćemo se kušati i njihove Fresh Feta i Caprese Pesto burgere jer oba zvuče neodoljivo.


Za samu završnicu ostala su nam četiri asa: Bold.Burger, Guloso Burgers & More, Picnic Mingle & Fun te Ice Crone, no presjekli smo ovu hedonističku avanturu izvrsnim koktelima Ginglebellsa - imaju ih 23 na karti, ali ovaj put smo se držali nadaleko najboljeg Mojita kojeg možete kušati na ijednom festivalu, osvježavajućeg Yuzu Collinsa i Teranino spritza.


Uslijedila je fenomenalna selekcija smasheva iz Bold.Burgera koji je u samo par dana od otvaranja lokala na Britancu postao zagrebačka gastro senzacija. Opravdano, možemo zaključiti nakon što smo kušali njihove Kaj, Bacon i Brisket burgere za koje je recepturu napravio legendarni Ivan Zidar i još jednom pokazao kako burgeri nisu trend već istinska strast. Dubrovački Guloso stigao je s teškašima koji su ovjenčani brojnim nagradama, a mi smo se odlučili za lanjskog pobjednika međunarodnog burger festivala u Beogradu, Cheesy Special. Ovdje se još jednom radi toliko usavršenoj tehnici i balansu okusa da je suvišno nabrajati sastojke - to se baš mora probati.


S velikim smo veseljem burger rapsodiju završili Picnicovim osvježavajućim Burgerom od kozica i novitetom - Blue Cheese burgerom kojeg spravljaju s gorgonzolom, chutneyem od smokve, jabukom, Dijon aiolijem i pancetom. Za kraj smo ipak ostavili i mjesta za globalno najpopularniju slasticu Ice Crone koja je soft serve sladoled od vanilije ili čokolade u vrućem kroasanu prelivena umakom po želji - od slane karamele, pistacije do jagode, te posipana lješnjakom, pistacijom ili šarenim sprinkle mrvicama.



Sretni što je pred nama još deset dana Burger Festivala jer svakako ćemo se vratiti, što zbog hrane koju nismo kušali prvoga dana, ali i zbog raznolikog i bogatog programa. Već u petak 11. listopada je na rasporedu popularna radionica Pinelli i vino, u subotu od podneva stižu Krešimir i Gregor iz Zg Street Arta koji će sve zainteresirane naučiti izrađivati stickere. U utorak od 17,30 sati je na rasporedu zabavan i poučan Food kviz by Metro koji vodi Ribafish, u srijedu gratis koncert veselog dvojca Kuzma i Shaka Zulu, a koncert Connecta je s otvaranja prebačen na subotu 19. listopada.


Svakoga dana tu su i najbolji zagrebački DJ-i te ogromna Zagi kids zona s adrenalinskim avanturama za najmlađe. Svi korisnici ZABA Mastercard kartica usto mogu svakodnevno od 12:00 - 15:00 sati uživati u Happy Hour popustu od 10%, a najvažnije, što god mi hvalili ili ne, svi posjetitelji mogu tijekom Festivala putem QR kodova na kućicama i računima glasati za svoj omiljeni burger, te ćemo i ove godine u nedjelju 20. listopada doznati tko će od sudionika ponijeti prestižnu titulu pobjednika Burger Festivala Zagreb 2024.


Za sve novosti, iznenađenja i načine prijava pratite Burger Festival na Facebooku i Instagramu 

 

Trajanje od 10. do 20. listopada

Lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 00:00 sat

Ulaz:besplatan

 

Fotografije: Sandro Sklepić

留言


bottom of page