top of page
Writer's pictureSandra Brambilla

5. ciklus scenskih čitanja ,,Budućnost je ovdje'' u Zagrebačkom kazalištu mladih


scensko čitanje
Foto: marko Ercegović

U Zagrebačkom kazalištu mladih, u dvorani Miško Polanec, u sklopu 5. ciklusa scenskih čitanja ,,Budućnost je ovdje', održat će se u petak 7. lipnja u 20 sati kazališno druženje s onima koji predstavljaju budućnost hrvatske dramatike. Ulaz je slobodan.


Karla Leko: 𝙐 𝙨𝙩𝙖𝙣𝙪 𝙗𝙚𝙯 𝙫𝙤𝙙𝙚 𝙧𝙖𝙯𝙢𝙞𝙨̌𝙡𝙟𝙖𝙢 𝙤 𝙢𝙤𝙧𝙪

Režija: Karla Leko

Tekst čitaju: Nikolina Prkačin, Iva Kraljević, Frano Mašković

Glazba: Nikola Krgović N/OBE

 

𝗔𝗨𝗧𝗢𝗥𝗜𝗖𝗔 𝗢 𝗧𝗘𝗞𝗦𝗧𝗨:


Mala hotelska soba negdje na obali. Ona, apsolventica književnosti koja ponekad napiše pokoji stih i On, arhitekt koji sanja o tome da vlastitim rukama sagradi kuću. Jedan uredno složen krevet i prozor s kojeg se čuje zvuk vala, vjetra ili oluje na pomolu. Kako tko već čuje i osjeća.

 

Tomislav Zajec, dramaturg, o projektu ,,BUDUĆNOST JE OVDJE'':

 

''Budućnost je ovdje'', kao jedan od novijih programa Zagrebačkog kazališta mladih, posebno je osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih dramskih autora. U tom smislu, ovaj program podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima, koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Izvedbeno predstavljanje na taj način napisanih dramskih tekstova odvija se kroz formu koncertnih čitanja, kojima mladi dramski autori svoje nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici.

 

U svom jubilarnom petom izdanju, ovaj program i dalje predstavlja živu platformu kako umjetničkog razvoja tako i izvedbenog predstavljanja najmlađe generacije hrvatskih dramatičara.

 

Nakon koncertnog čitanja tekstova ''Your Love Is King'' Espija Tomičića u režiji Hrvoja Korbara, ''U pakao, lijepo molim'' Nikoline Rafaj, ''Nikaragva'' Vida Hribara, ''Svaka misao diverzija'' Patrika Gregureca, sve u režiji samih dramatičara, novu dramaturšku provjeru i scensku izvedbu u suradnji s ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih ove godine ima Karla Leko sa svojim tekstom ''U stanu bez vode razmišljam o moru'' u također vlastitoj režiji.

 

Mlada dramatičarka Karla Leko upravo je ove godine vrlo ozbiljno zakoračila na kazališnu scenu, kad je zajedno s Patrikom Gregurecom primila nagradu Marul za dramaturgiju monodrame ''Maske'' Dražena Šivaka.


U svojoj drami „za dva dramska lika i didaskaliju“ U stanu vez vode razmišljam o moru Karla Leko propituje svu intimnost zabranjenog ljubavnog odnosa starijeg muškarca i djevojke, u klaustrofobičnom prostoru hotelske sobe koju zbog određenih okolnosti ne mogu napustiti. Svedenost na jedan prostor u potpunosti otkriva najdiskretnije pomake u jednoj ljubavnoj vezi, a suptilnost dramskog tkanja dodatno je obogaćena pažljivom strukturom u kojoj podjednaku važnost igra i ono što će između ovo dvoje ljudi zauvijek ostati neizgovoreno.

Našu publiku s veseljem pozivamo na još jedno kazališno druženje s onima koji bez daljnjega predstavljaju budućnost hrvatske dramatike.

 

コメント


bottom of page